Landslagets slipare ny på Gripen-bänken!

I vinter kommer en av bandyvärldens vassaste slipare ta hand om A-lagets skridskor!

 

När Svenska bandylandslagets slipare Fredrik ”Burken” Gillgren i år fick frågan av Gripen Trollhättan att vara med krävdes ingen lång betänketid.

-Inte svårt att tacka ja. Jag visste att det fanns ett behov nu när Gripen stod utan slipare och efter att laget klarade kvalet blev det ett snabbt beslut, säger Fredrik.

49-årige Fredrik ”Burken” Gillgren har en mycket gedigen erfarenhet och kunskap som slipare och räknas definitivt som en av bandysportens allra främsta. Fredrik bor i Söne utanför Lidköping och smeknamnet ”Burken” fick han redan i 14-års åldern när han spelade i Söne fotbollklubb. Att det tidigt blev mycket bandy för Fredrik föll sig naturligt.

-Intresset för sporten har alltid funnits där. Gick redan som fem- sexåring och kollade på matcher. Att jag kom in som slipare är lite slumpartat från början då jag började hjälpa till i Kålland där jag hade många kompisar som spelade.

-Först var jag med som bollplockare och fyllde på vattenflaskor bland annat. Efter hand lärde jag mig att börja slipa och i samband med att Kållands slipare slutade var föreningen i behov av en ny.

-Jag började säsongen 1997/98 och det passade mig bra med tider då jag slutade mitt jobb runt 16.00 och Kålland tränade sent på kvällarna.

Det blev sammanlagt tio år i Kålland innan ”Burken” fick frågan om att ta över som slipansvarig för  Villa Lidköping.

-Jag hade efter flera år i Kålland sneglat lite mot Villa och hoppades någon gång få jobba där så när klubben ringde -08 behövde jag inte fundera länge.

-Första säsongen var jobbig. Vi slutade på tionde plats och undvek precis kval. Samtidigt så gick LAIK (läs Lidköpings AIK) jättebra i allsvenskan och tog sig till elitseriekval, så det började snackas lite i staden om den nya arenan kanske var byggd främst för LAIK istället, säger ”Burken” och skrattar.

-Sedan blev det mycket bättre. Johan Esplund kom bland annat hem från Ryssland och Villa  gick till två semifinaler i följd mot Hammarby och Bollnäs. Vi har inte åkt ut i någon av kvartsfinalerna vi spelade under mina år i klubben och jag fick vara med om ett SM-guld innan jag slutade 2020.

I landslaget började Fredrik 2018 och första VM-turneringen för ”Burken” var i ryska Chabarovsk och han är fortfarande med som slipansvarig för Sverige.

-För mig som aldrig har spelat en A-lagsmatch själv så är feedback på mitt jobb som slipare  oerhört viktigt. Det har lärt mig jättemycket. Att exempelvis  Johan Esplund och Danne (läs tidigare landslagsstjärnan Daniel Andersson), som är goda vänner, kunnat ge mig beröm eller kritik. Det är viktigt för att hela tiden kunna utvecklas, avslutar Fredrik ”Burken” Gillgren.

Nu får Gripen Trollhättan ta del av ”Burkens” kunskaper. Något som inte minst Johan Esplund gläds åt.

-Jag hade tidigare Tord Broberg som slipare. Sedan gick han tyvärr bort i cancer och är saknad. Då tog ”Burken” över ansvaret. Honom kan man ringa i princip när som helst på dygnet. Har stor tilltro till honom.  Han har varit till mycket stor hjälp för mig. Han är lite egen på ett skönt sätt och oerhört kunnig. Blir en stor tillgång för oss i Gripen,  säger Johan Esplund.

Burken på språng med sina verktyg.

Text: Niklas Thonander

Foto: Axel Nilsson