Vår historia

Gripen BK bildades 1936. Då som en av hela sju klubbar med bandy på programmet i Trollhättan. Man spelade där det fanns is och det innebar på sjöar och andra ställen. Det var ett evigt fraktande av målburar mm och när man fick tillgång till Slättbergsbanan var de ett stort steg framåt!

Till första säsongen i högsta divisionen, 1973/1974, blev det konstfruset. Mycket tack vare ideella krafter som samlades några lördagar och bar galvade rör till bädden. Sammanlagt blev det runt 90 km rör som svetsades, bars ut, fästes i stenmjölet och sedermera fylldes med frysvätska. När systemet provtrycktes var det endast 13 av alla tusentals svetsfogar som läckte. Ett bra betyg åt de som stog och svetsade med gas! Under årens lopp har både rören och köldmediet bytts ut ett antal gånger till bättre och mer miljövänliga alternativ! Och det var faktiskt flera som hjälpte till redan 1973 som ställde upp även 2009!

Samtidigt som det blev konstfruset så tillkom även huvudläktaren som fortfarande fyller sin funktion. Den firar alltså 50 år säsongen 2023/2024. 2001 blev det tak över läktaren till mångas glädje!

2009 var det dags för spel under tak! Slättbergshallen stod färdig och äntligen fanns det en möjlighet att alltid träna och spela under perfekta förhållanden på en av bandysveriges bästa isar! Traditionalisterna knorrade sannolikt en del och hänvisade till 10 minusgrader, klarblå himmel och knarrande snö! Men handen på hjärtat: Hur ofta var de sådana förhållande?

Sportsligt så spelade representationslaget i lägre serier innan man som första lag i området tog steget upp, efter ett rafflande kval, till högsta divisionen säsongen 1973/1974. Sejouren blev endast ettårig efter en sistaplats med sex inspelade poäng efter 18 matcher. Segrarna togs mot Surte och Västerås!

1976 stog klubben som segrare i Pojk-SM och många av spelarna spelade sedermera i A-laget.

I Maratontabellen tronar man på en 32:a plats efter 9 säsonger och 221 spelade matcher i högsta serien.

Säsongen 2021/2022 kvalificerade man sig återigen till spel i högsta divisionen och efter kvalspel stod det klart att det återigen skulle bli spel i Elitserien 2023/2024! Vilket blir den tionde säsongen i högsta divisionen för Gulsvart!

Gripen Trollhättan Bandyklubb står väl rustad för att anta de utmaningar som bandyn i Sverige står inför och vi ser fram mot ytterligare framgångar framöver.

Väl mött i Slättbergshallen om vintern!