INFÖR KVALET, VI KOLLAR MOTSTÅNDET.

Vi kollar in Åby/Tjureda IF.

 

Tillberga och Kungälv kan i teorin gå förbi Åby/Tjureda men målskillnaden gör att vi redan nu kan utropa Åby till serietvåa och klara för kvalet.

Åby är en ort med ca 420 invånare. Och man har alltså ett bandylag som spelat en säsong i Elitserien och en bandyhall! Helt fantastiskt! Och nu kvalar man igen!

När man åker till Åby från Växjö en mörk kväll och rundar Helgasjön motsols kommer man plötsligt in i Åby vilket markeras av en skylt med namnet och några villor. Och plötsligt! Lite i skogskanten till höger, ligger ishallen! Vibbarna från Otterbäcken är högst påtagliga må jag säga.

Hallen sattes upp på rekordtid när Åby/Tjureda blev klara för Elitserien i februari 2019. Redan i november stod den klar efter endast ca 9 månader! Fantastiskt! Detta när många kommuner ofta drar sina påtänkta bandyhallar i monumentala långbänkar. År efter år….

Klubben Åby/Tjureda IF firade 75-årsjubileum 2022 och under dessa 75 år hade man under hela 53 år, fram till 2019, en och samma ordförande: Owe Swensson! Tänk vad verkliga eldsjälar kan betyda för en förening. Owe tog ”sin” förening ända till högsta divisionen!

Sejouren i Elitserien blev dock tyvärr bara ettårig. Man hängde med i många matcher men förlorade med ett eller två mål. Och det fanns matcher där nykomlingarna hade det mer motigt med betydligt större siffror i baken! Enda poängen tog man genom att spela 4–4 hemma mot IFK Motala. Publiksnittet för säsongen blev 789 personer. I paritet med IFK Motala men bättre än Frillesås!

Efter förra säsongen, där man slutade på en andraplats efter Gripen, tappade man ett antal tongivande spelare. Inte minst till Gripen som knöt till sig Adam Rudell, Erik Quiros och Juuso Tervonen. Man tappade även den skicklige 18-åringen Vladimir In-Fa-Lin och Pontus Sjölund till Vetlanda men å andra sidan: man hämtade hela fem spelare från Vetlanda. Däribland vinterns poängkung Jonathan Svensson. Värt att notera från 2021/2022 är att Åby i kvalet bara var en enda poäng och några futtiga mål ifrån att ta sig till Elitserien på Bollnäs bekostnad!

I årets säsong i BandyAllsvenskan slutar man högst sannolikt på andra plats efter suveräna IFK Rättvik.  Man har gjort flest mål av alla lagen och släppt in relativt få. 12% hörnmål är bättre än de flesta Elitserielag och det gäller att Gripens rus är på tå och ”käkar boll”! Och inte heller nöter man onödigt mycket på utvisningsbänken. Vinnare av Fair-Play i vinterns Allsvenska!

Oddsen att ett lag från BandyAllsvenskan skall ta sig till Elitserien via kval är dock fruktansvärt höga. Jag TROR att Gripen är det enda lag som gjort det. (Stinsen får skälla på mig om jag har fel….)

Men bollen är rund, isen är halkig och de grillade tjocka korvarna på Slättberg är bland det bästa bandysverige kan uppvisa! Och allt kan hända!

Vårt bandy orakel Stefan ”steffO” Svensson har återigen summerat.